Plaka İle Araç Sorgulama

Sahibi olmak istediği aracın hasar geçmişini öğrenmek isteyenlerin kullanabileceği bir diğer alternatif yol ise SMS yöntemi olarak karşımıza çıkıyor. Geçen yıl hizmete sokulan SMS ile araç hasar kaydı sorgulama işlemini gerçekleştirmek ise oldukça kolay. SMS ile plaka sorgulaması yapmak için tek yapmanız gereken söz konusu aracın plakasını birleşik olarak yazdıktan sonra 5664’e göndermek. Üç GSM şirketi için de geçerli olan bu uygulamanın hizmet bedeli ise 7 TL. Araç sorgulama uygulaması ile yapacağınız işlemlerde aracın plakası değişmiş olsa bile, söz konusu aracın eski hasar bilgilerine de ulaşabilirsiniz. SMS ile araç sorgulama uygulamasında araç hasar geçmişi dışında, trafik poliçesi, kaza tespit tutanağının durumu ve vefat etmiş kişilerle ilgili hayat sigortası poliçesi bilgilerine de ulaşabilirsiniz. Ancak her sorgulama türü için farklı bir ibarenin kullanılması gerekmektedir. Bu nedenle daha detaylı bilgiye ulaşmak için SBM’nin resmi web sitesine giriş yapabilirsiniz.

Araç hasar kaydı sorgulama işlemlerinin 2003 yılı sonrasındaki hasar bilgileri ile sınırlı olduğunu belirtmekte fayda var. Uygulamada sadece 1 defaya mahsus yapılan cam değişimlerine de yer verilmemektedir. Ayrıca kaza tespit tutanağı sorgulamalarında ise sadece kazaya karışan tarafların karşılıklı olarak tutulan tutanaklarına yer verilmektedir. Bu uygulama kurumun eski adının kısaltılması TRAMER olarak biliniyordu. 

Polis ve jandarma güçlerinin tutanakları sistemde yer almamaktadır. Araç hasar sorgulama işlemi sayesinde aracın hangi tarihte kazaya karıştığı, kazanın boyutu, değişen parçaları, kazanın ortaya çıkardığı toplam hasar bedeli gibi konuların yanı sıra aracın KM’sini de ücretsiz olarak öğrenebilirsiniz. Araç KM öğrenme işlemlerinde ise ilgili aracın TÜVTÜRK araç muayene istasyonlarında işlenen bilgileri esas alınmaktadır. Bilindiği üzere son dönemlerde araç KM’si ile oynayarak, alıcıları yanlış yönlendirme gibi hileler özellikle ikinci el otomobil pazarında sıklıkla şikayetlere konu olan bir durumdur. Araç plaka sorgulama ile aracın geçmiş yıllardaki KM’sini öğrenerek, olası bir hile ile karşı karşıya olduğunuzu KM değerlerini karşılaştırarak anlayabilirsiniz.